Szeretettel Köszöntjük azokat, akiknek már van, és akiknek majd lesz kemencéjük !
A XIX.sz. végéig a városokban, még a polgári házakban is volt sütőkemence, aztán a pékségek megjelenésével kezdett kiszorulni a mindennapokból a házi kenyérsütés. Nem volt már szükség az ősi sütőeszközre. De a vidék még tartotta magát, egészen a kenyérgyárak megjelenéséig. És átvették a hatalmat. Mindennap friss "kenyér", így kis betűvel, ami 3 nap múlva penészes, ki lehet dobni. De sebaj, ott a közértben a friss. Na ezt untam én meg.
És döntöttem:- MERT KELL EGY KEMENCE!!!, és akkor lesz egy csapat- Minarik Ede után szabadon.
Kovács Gábor kovgabo@hotmail.com Sárospataki Fazekas és kemenczés barátom, hathatós segítségével építettem meg első kemencémet, amiben azóta is finomabbnál, finomabb, kenyerek, sütemények, húsok, levesek készülnek, a család és a barátok megelégedésére. Aztán arra gondoltunk mi lenne ha, ez az érzés a mi segítségünkkel, önökhöz is eljutna. Miért ne építenénk együtt,kemencét barátainknak, és akár másoknak is, akik végül is a barátaink lesznek, mert a kemence összehozza az embereket. Jakab Zoltán jazo60@gmail.com Vállaljuk még régi házak kemencéinek rekonstrukcióját is, a mai kor igényeinek megfelelően.
Rakunk Közösségi kemencéket , akár extra méretben is.
Ha már kész a kemence, valószínű hogy mindenkinek lesz kedvenc saját receptje, receptjei. Ami kizárólagosan és csakis az ő fejéből pattant ki. Addig is egy kis segítség a Receptek menü alatt.
Mivel a kemencézés után valamiből enni és inni is kell, ezért az Edények menűpont alatt megtekintheti Kovács Gábor remekeit.
És hát fontos dolog a szépséget is kiemelni egy gyöngyből fűzött egyedi ékszerrel . Ezek a Gyöngy menüpontra kattintva érhetők el
Az itt található dolgok, mind kézműves, egyedi alkotások!!
Ha kedvet kapott egy kis kemencézéshez, akkor itt vagyunk menüpontnál talál elérhetőségeket
MERT KELL EGY KEMENCE!!!!!!
Kovács Gábor kovgabo@hotmail.com
Hírek
Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek, más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.
Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!
Szavazás